Hoe kies ik een geschikt gehoorapparaat?

Hoe kies ik een geschikt gehoorapparaat?

Er zijn enorm veel gehoorapparaten te verkrijgen. Hoe kiest u een gehoorapparaat dat goed bij u past? Hieronder een aantal factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van een gehoorapparaat.

Gehoorverlies
Het gehoorverlies is een belangrijk aspect bij het kiezen van een gehoorapparaat. Heeft u een gehoorverlies in de hele hoge tonen, dan is een gehoorapparaat met een aanpasbereik tot in de hogere frequenties prettig. Heeft u een gehoorverlies dat plots heel snel afloopt, dan is een gehoorapparaat met veel banden een goede keuze. Dit gehoorapparaat kan heel nauwkeurig op het gehoorverlies worden ingesteld. Uiteraard is ook de mate van gehoorverlies belangrijk. Hoewel gehoorapparaten een steeds groter aanpasbereik hebben, vallen er voor de zware gehoorapparaten wel een aantal toestellen af.

Levensstijl
Een andere belangrike factor bij het selecteren van een gehoorapparaat is de levensstijl. Als u vaak buiten bent is goede windruisonderdrukking heel prettig. Bent u graag in de natuur en heeft u een voorliefde voor vogelgeluiden, dan is een aanpasbereik in de hele hoge frequenties belangrijk. Zeker een actieve levensstijl met veel sociaal contact heeft invloed op de keuze van het gehoorapparaat. Functies zoals 360 graden spraakverstaan en spraakverstaan in rumoer zijn dan belangrijk, op dit gebied is er veel kwaliteitsverschil in gehoorapparaten. Ook als u (als vrijwilliger) werkt en vaak vergaderingen bijwoont heeft u baat bij goed spraakverstaan in rumoer. Als u veel in het buitenland verblijft kunnen online aanpasbare gehoorapparaten uitkomst bieden; de audicien kan dan op afstand de gehoorapparaten bijstellen, waar ter wereld u ook bent.

Connectiviteit
Steeds meer gehoorapparaten kunnen verbonden worden met andere apparaten, zoals de mobiele telefoon. Als u veel belt, muziek luistert of tv kijkt is een gehoorapparaat dat draadloos ‘verbonden’ kan worden met uw telefoon heel handig. U streamt dan het geluid van deze apparaten draadloos naar de gehoorapparaten. Ook wordt de versterking in het gehoorapapraat toegepast op het geluid. Op het gebied van koppelingen met de smartphone is steeds meer mogelijk. Vaak is er een accessoire, telefoonclip of streamer nodig. Echter zijn er steeds meer gehoorapparaten die direct verbonden kunnen worden met een smartphone. Dit kan met het MFI (made-for-iPhone) of Android protocol en met Bluetooth. Deze koppeling stelt de drager in staat om handsfree te bellen, muziek te streamen en de gehoorapparaten met een app te bedienen. Steeds vaker kan de audicien via deze route uw gehoorapparaten op afstand aanpassen. Het is te verwachten dat deze directe koppelingen in de toekomst nog veel meer gaan bieden, zowel in de vormgeving van het gehoorapparaat als mogelijkheden met apps.

Cosmetische aspect
Iets wat voor veel mensen belangrijk is, is het cosmetische aspect. Iemand die écht onzichtbare gehoorapparaten wil dragen, kan kiezen uit een beperkte selectie. Als onzichtbaar geen harde eis is, maar een zo klein mogelijk gehoorapparaat wel wenselijk is, kiezen veel mensen voor een klein gehoorapparaat met een luidspreker in het oor. Als het cosmetische aspect niet van belang is, wordt er soms gekozen voor een wat groter model met een luidspreker in of achter het oor. In de grotere modellen passen vaak ook grotere batterijen, hierdoor hoeven ze minder vaak verwisseld te worden. Daarnaast zijn er ook mensen die bewust kiezen voor een in-het-oor model. Zij vinden een gehoorapparaat in het oor, ook al is deze zichtbaar, mooier dan wanneer er iets achter het oor zit. Niet iedereen heeft de volledige keuze. Bij een hele smalle gehoorgang is het vaak niet mogelijk om het gehoorapparaat volledig onzichtbaar te maken. In het geval van forse gehoorverliezen is soms de enige keuze een achter-het-oor gehoorapparaat.

Motoriek

In sommige gevallen is de motoriek van een gehoorapparaatdrager niet meer wat het geweest is. Zaken zoals batterijtjes vervangen en kleine knopjes op het gehoorapparaat bedienen, gaan soms wat lastiger. In dat geval is het prettig om te kiezen voor een oplaadbaar gehoorapparaat dat gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld een afstandsbediening of smartphone. Daarnaast is een schoonmaakbox, zoals de PerfectClean, ideaal. Filters hoeven minder vaak vervangen te worden en het schoonmaken van de domes gaat automatisch. Uiteraard zijn deze producten ook perfect voor iedereen die van gemak houdt.

Budget
Tenslotte: het budget. Het eerste grote verschil zit in de vergoede toestellen versus de ‘vrije markt’ of ‘privaat’ gehoorapparaten. In veel gevallen is er geen vergoeding mogelijk voor de ‘vrije markt’ gehoorapparaten. Hierdoor vallen bij een beperkt budget de ‘beste’ gehoorapparaten vaak al af. In de ‘vrije markt’ lopen de prijzen uiteen van 900 tot 1600 euro per gehoorapparaat. Binnen de vergoedingen wordt de categorie, en dus de eigen bijdrage, bepaald door ‘het hoorprocotol’. Hierbij wordt op basis van de ‘Amsterdamse Vragenlijst’ uw gehoorprobleem in een categorie tussen 1 en 5 ingedeeld. U kunt dan alleen binnen deze categorie een gehoorapparaat uitkiezen. De prijs, vergoeding en eigen bijdrage staan per zorgverzekeraar vast. Een eventuele aanvullende vergoeding kan er voor zorgen dat ook de eigen bijdrage in zijn geheel wordt vergoed.

Hulp nodig bij uw keuze?
Uiteraard hebben wij alle kennis in huis om u te kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. In onze vestigingen, aan huis en aan de telefoon hebben wij gediplomeerd audiciens werken. Zij staan altijd klaar om u van een het beste advies te voorzien. U kunt bellen naar 085-4863743 of contact opnemen via de contactpagina.

      9.6 uit 75 reviews

Ik ben tot nog toe uitermate tevreden.

Lees meer

      9.6 uit 75 reviews

Prima service

Lees meer

      9.6 uit 75 reviews

pluspunt thuisservice en goede hoorapparaten

Lees meer

      9.4 uit 2086 reviews Lees ze allemaal