Veelgestelde vragen
Er zijn veel misvattingen over slechthorendheid en hoortoestellen als oplossing daarvoor. Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen en vergroot zo uw kennis over horen, gehoorrevalidatie en hooroplossingen.
V: Loop ik risico op gehoorvermindering als ik veel met hard geluid te maken heb?
A: U kunt gevaar lopen als u werkt of veel tijd besteedt in lawaai, zonder goede gehoorbescherming. Daarbij is niet alleen het niveau van geluid van belang, maar ook de tijdsduur waarin u in het geluid verkeert. Beroepen met risico's op gehoorverlies: muzikanten, tandartsen, crèchemedewerkers, bouwvakkers, arbeiders in de (metaal)industrie, militairen, brandweerlieden en politieagenten.
V: Waardoor kan mijn gehoor minder worden?
A: Gehoorverlies wordt veroorzaakt door een aantal factoren, zoals het verouderingsproces, erfelijkheid, ziekte, lawaai en ophoping van oorsmeer.
V: Kan geluid echt mijn oren beschadigen?
A: Dagelijks geluid over het algemeen niet, maar lawaai kan gevaarlijk zijn. Als het hard genoeg is en lang genoeg duurt, kan het de trilhaarcellen in het binnenoor permanent beschadigen.
V: Hoe merk ik dat mijn gehoor verminderd is?
A: Als u merkt dat u moeite heeft om te verstaan of geluiden te horen, of als anderen zeggen dat u niet goed hoort, kunt u een gehoorverlies hebben.
V: Wat moet ik doen als ik vermoed dat ik een gehoorverlies heb?
A: U kunt het beste een afspraak met een gespecialiseerde audicien maken voor een hoortest. Heeft u daadwerkelijk een gehoorverlies, dan adviseert uw audicien u over de verdere mogelijkheden.
V: Hoe weet ik welke hoortoestellen geschikt zijn voor mij?
A: De audicien adviseert u op basis van uw hoorwensen en uw restgehoor. Hij zal u ook informeren over kosten en eventuele vergoedingsmogelijkheden.
V: Kan ik een hoortoestel uitproberen voordat ik het koop?
A: Ja. U krijgt een testperiode om te kijken of het hoortoestel bij u past en of het goed functioneert in de luistersituaties waarin u een verbetering wilt. Deze proeftijd is ook nodig als gewenningsperiode, omdat uw hersenen nieuwe geluiden moeten leren verwerken. Goede begeleiding is essentieel voor het succes van de gekozen oplossing.
V: Kunnen hoortoestellen echt achtergrondgeluiden verminderen?
A: Ja, want alle hoortoestellen beschikken tegenwoordig over digitale bewerkingstechnieken. Die maken functies als directionaliteit en ruisonderdrukking mogelijk, zodat u beter kunt verstaan in rumoerige omstandigheden. De keuze voor een geavanceerder toestel met betere technieken levert een beter resultaat op.
V: Wordt mijn gehoor lui van een hoortoestel?
A: Een hooroplossing zorgt ervoor dat de informatievoorziening aan de hersenen weer wordt opgevoerd en dat deze, door hernieuwde prikkelingen, weer opnieuw moeten gaan leren. Niets doen aan een gehoorverlies betekent juist achteruitgang van een aantal hoortaken. Het motto “use it or lose it” is hier zeer van toepassing.
Prima ervaring om door te geven aan anderen
Uitstekend resultaat.
Best te vreden