Anatomie van het oor

Ons gehoor is een van de meest complexe systemen van ons lichaam. Het bestaat uit vier hoofdonderdelen die geluidsgolven oppikken en omzetten in auditieve informatie die wij in alle aspecten van ons leven nodig hebben.

Het buitenoor

De kraakbenige oorschelp vangt geluidsgolven op en geleidt die naar de gehoorgang. Daar brengen de geluidsdrukvariaties, in de geluidsgolven, het trommelvlies (tussen de oorschelp en het middenoor) in beweging.

Het middenoor

De beweging van het trommelvlies zorgt er voor dat de drie kleine gehoorbeentjes in het middenoor worden geactiveerd.

De drie kleine botjes heten hamer, aambeeld en stijgbeugel. Zij zetten het geluid om in een beweging en werken als een versterker, die via het ovale venster de vloeistof in het binnenoor in beweging brengt.

Het binnenoor

Het binnenoor bestaat uit met vocht gevulde kanalen en wordt vanwege zijn spiraalvorm het slakkenhuis (cochlea) genoemd.

In die kanalen zitten heel fijne membranen, die zijn voorzien van ongeveer 20.000 microscopisch kleine haarcellen. Zij zetten de vloeistofbeweging om in zenuwprikkels. Het netwerk van zenuwen zorgt ervoor dat deze pulsen naar de auditieve cortex in onze hersenen gestuurd worden. In de hersenen worden de impulsen geïnterpreteerd als betekenisvolle geluiden.

Ons gehoor is een actief systeem, dat geluiden versterkt, bewerkt en betekenis geeft. Niet behandelen van een gehoorverlies betekent verslechtering van deze functies. Een hooroplossing kan deze taken weer stimuleren en verbeteren. Nogmaals: “use it or lose it”.

      9.2 uit 30 reviews

prima toestellen

Lees meer

      9.8 uit 3 reviews

Geweldige service,en vriendelijke medewerkers

Lees meer

      9.6 uit 20 reviews

Goede geluidsweergave van toestellen

Lees meer

      9.3 uit 1572 reviews Lees ze allemaal