Kenmerken & specificaties

Prestatie

Hoe wordt prestatie bepaald?

1 tot 5 sterren, prestatie is een kwaliteitsindicatie gegeven door de fabrikant; onder de fabrikanten en hun toestellen zelf kan dus nog verschil zijn in prestatie. Wij raden aan om ook te kijken naar de reacties gegeven door dragers van de diverse hoortoestellen. De prestatie is tevens gebonden aan jaar van uitgave. Zo waarderen we drie sterren uit 2012 hoger dan drie sterren uit het jaar 2009. Wanneer het aantal reacties op hoortoestellen voldoende is om conclusies uit te kunnen trekken zullen we deze mee laten tellen in de weging binnen de prestatiegroep.

Prijzen

Waar zijn de prijzen op gebaseerd?

De prijzen op de website zijn voor de hoortoestellen, welke in aanmerking komen voor vergoeding van uw zorgverzekeraar, de eigen bijdragen per hoortoestel inclusief vijf jaar garantie, aanpassing van de hoortoestellen en vijf huisbezoeken. Voor de hoortoestellen die niet in aanmerking komen voor vergoeding zijn het de kosten inclusief vijf jaar garantie, aanpassing van de hoortoestellen en vijf huisbezoeken. 

Achter het oor

Wat is een achter-het-oormodel?

Afgekort AHO. Bij dit soort hoortoestel zit de techniek en de batterij achter het oor en is het hoortoestel redelijk zichtbaar. Het geluid wordt door middel van een flexibel slangetje in het oor geleid. Bij een zogenaamde gesloten aanpassing gebruiken we een oorstukje dat de gehoorgang min of meer afsluit. Bij een open aanpassing gebruiken we een dun slangetje waarbij de gehoorgang open blijft.

De keuze voor een open of gesloten aanpassing hangt mede af van het gehoorverlies.

Luidspreker in het oor

Wat is een luidspreker-in-het-oormodel?

Afgekort LIHO. Bij dit soort hoortoestellen zit de techniek en batterij achter het oor maar de luidspreker in het oor. Hierdoor wordt de grootte van het toestel achter het oor kleiner en is het nauwelijks zichtbaar. Door de luidspreker in het oor te plaatsen worden de geluiden (met name hoge tonen) beter gehoord. Bij deze techniek is het ook mogelijk om de gehoorgang open te houden of meer af te sluiten met een oorstukje. Het slangetje in tegenstelling bij de achter-het-oor toestellen is zo dun dat het vrijwel niet zichtbaar is.

Nieuw zijn de uitvoeringen waarbij zowel de microfoon als de luidspreker in de gehoorgang geplaatst is, waarbij de natuurlijke werking van de oorschelp behouden blijft.

In het oor

Wat is een in-het-oormodel?

Afgekort IHO. Bij dit soort hoortoestel zit de volledige techniek van het hoortoestel in het oor. Dit hoortoestel wordt volledig op maat van het oor gemaakt en is nauwelijks zichtbaar. Het hoortoestel bevindt zich in de gehoorgang maar kan gedeeltelijk ook in de oorschelp zitten. 

In het kanaal

Wat is een in-het-kanaalmodel?

Afgekort ITC (in the channel). Bij dit hoortoestel, net als bij in-het-oor hoortoestellen, zit de techniek in het oor en wordt het toestel op maat gemaakt. Dit soort hoortoestel is echter iets kleiner. Waar een IHO-hoortoestel ook een stuk van de schelp bedekt, is bij dit hoortoestel enkel de uitgang van het gehoorkanaal bedekt. Om die reden is dit toestel nauwelijks zichtbaar voor anderen.

Compleet in het kanaal

Wat is een compleet-in-het-kanaalmodel?

Afgekort CIC (completely in channel). Dit hoortoestel is het minst zichtbare hoortoestel op de markt. Er komt een trekkoord ter grote van een speldenkop uit het gehoorkanaal. De overige techniek van het hoortoestel zit, op maat gemaakt, in het gehoorkanaal. Dit soort toestel is praktisch onzichtbaar. 

De deepfit variant wordt zo dicht mogelijk bij het trommelvlies geplaatst zodat de geluidsoverdracht het meest effectief is.

Volumeregelaar

Waar is een volumeregelaar voor?

Met de volumeregelaar kan het hoortoestel harder of zachter gezet worden. Dit kan niet bij alle hoortoestellen. Het is alleen mogelijk als er een volumeregelaar op het hoortoestel zit of er een afstandsbediening beschikbaar is op het hoortoestel.

Banden

Wat wordt er bedoeld met banden?

Per frequentieband wordt bepaald in welke mate het hoortoestel het geluid moet versterken. Dit wordt door onze audicien ingesteld naar aanleiding van uw gehoorverlies en uw persoonlijke gebruikservaring. Hoe meer banden, hoe beter de versterking op uw gehoorverlies afgestemd kan worden en hoe natuurlijker de geluidsbeleving zal zijn.

Kanalen

Wat wordt er bedoeld met kanalen?

In de kanalen wordt de compressie van een hoortoestel geregeld. Compressie gaat over het verschil van harde en zachte geluiden. Dit wordt door onze audicien geheel naar uw wens afgesteld. Om die reden heeft u een hoortoestel eerst op proef waarin de audicien het hoortoestel bijstelt aan de hand van uw gebruikservaring.

Programma's

Waarom zijn er meer programma's mogelijk?

Sommige luisteromstandigheden vragen om verschillende instellingen. Zo wilt u misschien als u tv kijkt wat meer versterking dan wanneer u op een drukke verjaardag bent. Dit is op te lossen met een toestel waar meerdere programma’s op geprogrammeerd kunnen worden. De moderne hoortoestellen kunnen dit vaak zelf regelen maar het gekozen programma kan dan altijd nog afwijken van uw persoonlijke voorkeur. In deze gevallen zijn losse, voorgeprogrammeerde programma’s het beste middel om de gehoorbeleving weer naar wens te krijgen. Vaak kan deze functie via een knop op het hoortoestel of met een afstandsbediening worden aangeroepen.

Batterijen

Welke batterijen zijn mogelijk?

De ZL10, ZL13, ZL312, ZL675. Deze worden ook wel aangegeven met de kleuren geel, oranje, bruin en blauw (in dezelfde volgorde). Hoe groter de batterij, hoe langer deze mee gaat. Hoe lang een batterij exact mee gaat is weer per hoortoestel verschillend. Dit ligt aan het stroomverbruik van het hoortoestel. Bij het ontwikkelen van een hoortoestel wordt een keuze gemaakt uit één van deze batterijen, het is dus een eigenschap van het hoortoestel en is niet zelf te kiezen.

Oplaadbare accu's ook wel lithium-ion accu's genoemd, zijn op eenvoudig en snel op te laden met een bijbehorende oplader. Vervangen van batterijen hoeft niet meer. Oplaadbare accu's hebben echter een garantietermijn. Dit is per hoortoestelfabrikant verschillend. Bekijk het overzicht hier

Programmaschakelaar

Waar is een programmaschakelaar voor?

Hiermee kan er geschakeld worden door de verschillende luisterprogramma's van het toestel. Dit kan alleen als er een programmaknop aanwezig is op het hoortoestel of er een afstandsbediening mogelijk is bij het hoortoestel.

Ringleiding

Wat is ringleiding?

Dit is een systeem dat in sommige openbare gebouwen ligt (kerk, schouwburg, theater, bioscoop). De ringleiding is in staat om geluid van de geluidsbron die aangesloten is op een ringleidingversterker draadloos op te vangen. Bij ieder toestel staat vermeld of deze functie wel of niet op een specifiek hoortoestel aanwezig is.

Afstandbediening

Waar is een afstandbediening voor?

Sommige hoortoestellen hebben de mogelijkheid om harder gezet te worden of verschillende luisterprogramma's te activeren, dit kan in veel gevallen met een afstandsbediening. Vaak is dit niet bij de prijs van het toestel inbegrepen, wij geven in onze overzichten in ieder geval aan of de mogelijkheid bestaat om een afstandsbediening voor het specifieke hoortoestel aan te schaffen.

Telefonie

Zijn er hulpmiddelen voor telefonie?

Enkele fabrikanten hebben accessoires voor een (bluetooth) koppeling met de huis- of mobiele telefoon. Vaak is het hierbij mogelijk om draadloos te kunnen bellen en in enkele gevallen omgevingsgeluid uit te kunnen schakelen.

Televisie

Zijn er hulpmiddelen voor televisie?

Sommige fabrikanten hebben speciale randapparatuur om het hoortoestel draadloos te koppelen aan de tv. Hierdoor hoort u het geluid van de tv rechtstreeks in uw oren en bepaalt u uw eigen volume. Zelfs als het geluid van de tv uit staat kunt u het geluid van de tv horen. Hiermee wordt tv kijken wel een stuk prettiger voor uzelf en uw eventuele partner.

Bluetooth

Waar wordt Bluetooth voor gebruikt?

Hoortoestellen kunnen gekoppeld worden aan verschillende soorten apparatuur. Denk hierbij aan uw mobiele telefoon, tv of stereo. Deze draadloze verbinding wordt vaak gemaakt via Bluetooth, waardoor u zeker bent van een stabiele en snelle verbinding zonder storing of vertraging van geluid.

Tinnitus

Wat is tinnitus?

Tinnitus wordt vaak ook oorsuis of fantoomgeluid genoemd. Over het algemeen wordt aangenomen dat oorsuis het gevolg is van overactieve delen van de hersenen welke geluid blijven signaleren terwijl dit er niet meer is. Vandaar ook de naam fantoomgeluid. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor tinnitus. Te harde geluiden, gehoorverlies (door leeftijd), trauma aan het hoofd en grote emotionele spanningen zijn hier enkele van. Het dragen van hoortoestellen kan de klachten verminderen. Ook bestaan er hoortoestellen die de ruis die u ervaart maskeert. Wanneer u hinder ondervindt van tinnitus adviseren wij om contact op te nemen met uw huisarts, KNO-arts of onze audioloog. 

Spatwaterdicht

Wat betekent spatwaterdicht?

Deze hoortoestellen hebben een speciale (nano) coating die ervoor zorgt dat waterdruppels goed afgevoerd worden. Dit moet weer niet verward worden met waterdichtheid. Met een spatwaterdicht toestel kunt u zorgeloos buiten in de regen lopen of bijvoorbeeld deelnemen aan een waterballonnengevecht met kinderen of kleinkinderen.

Waterdicht

Wat betekent waterdicht?

Dit hoortoestel heeft de juiste ISO normen om waterdicht genoemd te worden. Dit houdt ook daadwerkelijk in dat het hoortoestel onder water kan. U zal er onderwater niet meer kunnen horen omdat de microfoonfilters onderwater automatisch sluiten en dus geen geluid kunnen opnemen. Dit zal ook moeten drogen voordat u weer perfect hoort met uw hoortoestel. Echter zal de techniek in tegenstelling tot niet-waterdichte toestellen niet aangetast worden door het water. Let wel op; Waterdichtheid moet niet verward worden met spatwaterdicht.

Vliegen

Heb ik last van mijn hoortoestel in een vliegtuig?

Een hoortoestel dragen in het vliegtuig is op zichzelf geen probleem. De drukverschillen waar u mee te maken krijgt kunnen niet voor problemen zorgen.

Wat wel een nadeel kan zijn tijdens het vliegen is het geruis van de airco en het windgeruis van het vliegtuig. Het ene hoortoestel kan dit geruis beter onderdrukken dan het ander. Hoeveel hinder u daar exact van zal hebben is moeilijk in te schatten.

Wij hebben nog nooit van een hoortoesteldrager vernomen dat de alarmpoorten bij de douanecontrole afgaat door het hoortoestel. Ook blijven uw batterijen gewoon goed werken na deze controle.

Al met al hoeft u zich dus nergens zorgen om te maken. Heeft u een andere ervaring tijdens het vliegen? Laat het ons dan weten via dit formulier.

Geleidingsverlies

Wat is geleidingsverlies?

Wanneer er "iets mis is" met het uitwendig oor of het middenoor ontstaat geleidingsverlies. Geluid wordt hierdoor niet meer voldoende naar het binnenoor overgebracht. Een aantal oorzaken van geleidingsverlies zijn: problemen met de gehoorbeentjes, oorsmeer in de gehoorgang, een gaatje in het trommelvlies of vocht achter het trommelvlies. 

Perceptief gehoorverlies

Wat is perceptief gehoorverlies?

Wanneer een probleem zich in het binnenoor, de hersenen of de gehoorzenuw bevindt, is er sprake van perceptief gehoorverlies. Deze vorm van gehoorverlies kan worden veroorzaakt door blootstelling aan lawaai, door ouderdomsslijtage of door het gebruik van medicijnen. Tevens kan perceptief gehoorverlies zijn aangeboren. In veel gevallen kan deze vorm van gehoorverlies niet worden verholpen maar kan het gehoor verbeterd worden door het gebruik van een hoortoestel.

Gevolgen van gehoorverlies

Wat zijn de gevolgen van gehoorverlies?

De tv wat harder zetten of drukke rumoerige plekken mijden. Mensen met gehoorverlies herkennen deze situaties. Vaak onderschat men de gevolgen van gehoorverlies. Mensen met gehoorverlies voelen zich vaak vermoeid. Men dient veel meer moeite te doen om gesprekken te volgen en moet constant op de hoede zijn. Wanneer men erachter is gekomen dat men gehoorverlies heeft, is het moeilijk om dit te accepteren. Om hier minder mee geconfronteerd te worden gaat men situaties waar men last van het gehoorverlies kan hebben liever uit de weg. Hierdoor wordt het contact met de buitenwereld minder.

Microfoon

Zijn er hulpmiddelen voor presentaties of vergaderingen?

Met behulp van een externe microfoon bieden verschillende fabrianten de mogelijkheid om met uw hoortoestellen nog beter te kunnen verstaan. Zo'n microfoon kunt u geven aan een spreker tijdens een presentatie of op tafel leggen tijdens een vergadering. Via een draadloze (vaak bluetooth) verbinding ontvangt u het spraaksignaal direct in uw hoortoestel.

Volume regelaar

Waar is een volumeregelaar voor?

Met de volumeregelaar kan het hoortoestel harder of zachter gezet worden. Dit kan niet bij alle hoortoestellen. Dit kan alleen als er een Volumeregelaar op het hoortoestel zit of er een afstandsbediening met deze functie beschikbaar is op het hoortoestel.

Programma schakelaar

Waar is een programma schakelaar voor?

Hiermee kan er geschakeld worden door de verschillende luisterprogramma’s van het toestel. Dit kan alleen als er een programmaknop aanwezig is op het hoortoestel of er een afstandsbediening mogelijk is op het hoortoestel.

      9.3 uit 75 reviews

Zeer tevreden

Lees meer

      9.3 uit 75 reviews

aangenaam draagcomfort

Lees meer

      9.4 uit 2161 reviews Lees ze allemaal