Soorten gehoorverlies

Er zijn verschillende soorten gehoorverlies. Het type wordt bepaald door het gedeelte van het oor waarin het probleem aanwezig is. We onderscheiden over het algemeen vier verschillende soorten gehoorverlies:

Perceptief gehoorverlies

Dit is de meest voorkomende vorm van gehoorvermindering. Hierbij is de conditie van de kleine trilhaarcellen in het slakkenhuis achteruit gegaan of werken zelfs niet meer. Zij zetten in goede conditie geluidstrillingen om in een zenuwprikkel naar de hersenen. Oorzaken van deze slijtage zijn:

Ouder worden
Langdurige exposure aan lawaai
Een virale infectie van het binnenoor of de gehoorzenuw
Een erfelijke afwijking
Een hoofdtrauma
Sommige medische behandelingen, zoals chemotherapie of radiotherapie

Het effect is meestal hetzelfde – het wordt moeilijker om spraak van achtergrondgeluid te scheiden. Hoge tonen in muziek en in de natuur zijn niet meer te horen. Mensen lijken onduidelijk te praten en u moet vaak om herhaling vragen. Een perceptieverlies is blijvend en kan medisch niet behandeld worden, een hoortoestel helpt in de meeste gevallen wel.

Geleidingsverlies

Hierbij worden geluiden niet goed doorgegeven aan het binnenoor. Het probleem bevindt zich in de gehoorgang of het middenoor. Dit kan veroorzaakt worden door:

Een oorsmeerprop
Een gaatje in het trommelvlies
Vocht achter het trommelvlies
Ontstekingen
“Verkalking” van de gehoorbeentjes (otosclerose)

In de meeste gevallen kan de oorarts en soms de huisarts een geleidingsprobleem behandelen. Dit kan soms met medicijnen, soms met een ingreep of operatie.

Gemengd gehoorverlies

Als er sprake is van zowel een perceptief gehoorverlies als een geleidingsverlies, dan heet dit een gemengd gehoorverlies. Bij gemengd gehoorverlies is zowel medische behandeling als het dragen van een hoortoestel nodig.

Tijdelijk gehoorverlies

Soms is een gehoorverlies slechts tijdelijk. Het kan worden veroorzaakt door:

Een oorsmeerprop
Exposure aan lawaai (de “discodip”)
Oorinfecties
Allergieën
Holteproblemen
Bepaalde medicatie
      9.4 uit 5 reviews

Fantastisch

Lees meer

      8.9 uit 4 reviews

een pluim

Lees meer

      9.5 uit 54 reviews

Ik ben zeer tevreden met dit gehoor apparaat

Lees meer

      9.4 uit 2005 reviews Lees ze allemaal