Deze zorgverzekeraars vergoeden vrije markt hoortoestellen in 2020
Wij krijgen regelmatig de vraag welke zorgverzekeraars ook hoortoestellen uit de vrije markt vergoeden in 2020. Vrije markt hoortoestellen zijn hoortoestellen die niet in de database van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn opgenomen in één van de totaal vijf hoortoestelcategoriëen. U krijgt hier meestal geen vergoeding voor. Over het algemeen geldt de regel dat de nieuwste en meest geavanceerde hoortoestellen niet in deze database zitten en dus niet voor vergoeding in aanmerking komen. Er zijn echter een aantal zorgverzekeraars die een uitzondering maken en wel de vrijheid bieden om een vrije markt hoortoestel aan te schaffen mét vergoeding. Inmiddels zijn de meeste contracten binnen en kunnen we hier een overzicht van maken. De zorgverzekeraars die in 2020 vergoeding geven voor hoortoestellen in de vrije markt zijn;
ASR (De Amersfoortse en Ditzo)
ASR biedt met haar labels de hoogste maximale vergoeding van de genoemde zorgverzekeraars bij aanschaf in de vrije markt. U ontvangt een vergoeding op basis van de geïndiceerde categorie en eventueel aanvullend pakket.
Minimale vergoeding: 353,78 per hoortoestel (indeling in categorie 1)
Maximale vergoeding: 973,10 per hoortoestel (indeling in categorie 5 en aanvullend pakket AV Optimaal (niet verbruikt)
ONVZ
ONVZ biedt de op een na hoogste vergoeding van de genoemde zorgverzekeraars bij aanschaf in de vrije markt. ONVZ kiest er duidelijk voor om vrije keuze aan hun klanten te bieden. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de categorie-indeling én een eventueel aanvullend pakket.
Minimale vergoeding: 371,69 euro per hoortoestel (indeling in categorie 1)
Maximale vergoeding: 948,04 euro per hoortoestel (indeling in categorie 5 met aanvullend pakket “SuperFit”).
VGZ (alleen restitutiepolissen “Eigen Keuze” en Unive "zorg vrij")
VGZ en haar labels vergoeden alleen bij hun restitutiepolissen hoortoestellen in de vrije markt (buiten de zorgcategorieën). Het is dus belangrijk dat u goed kijkt of uw polis daar één van is. Deze verzekeringen heten; VGZ Eigen Keuze, Univé org Vrij, IZZ Variant Restitutie, UMC restitutieverzekering en Zekur Zorg Vrij. Daarnaast heeft Univé ook een speciale verzekering voor Krijgsmacht Actieve Dienst, zij krijgen ongeacht het hoortoestel een vergoeding van 950,- per toestel.
Minimale vergoeding: 552,97 euro per hoortoestel (vergoeding is in alle categorieën gelijk)
Maximale vergoeding: 737,29 euro per hoortoestel (bij VGZ bijvoorbeeld aanvullend pakket Zorg Best, waarbij de extra vergoeding voor hulpmiddelen nog niet zijn gebruikt)
Caresq (Promovendum, Besured, National Academic en Aevitae Eucare)
Zorgverzekeraar Caresq staat bijbetalen voor geavanceerdere hoortoestellen toe. Ook hierbij is de zorgcategorie leidend voor de vergoeding, er zijn weinig aanvullende pakketten beschikbaar bij deze zorgverzekeringen die een extra vergoeding geven voor de aanschaf van hoortoestellen.
Minimale vergoeding: 340,50 euro (indeling in categorie 1)
Maximale vergoeding: 595,50 euro (indeling in categorie 5), daarnaast biedt Aevitae Eucare een aanvullende vergoeding van totaal 300,- bij aanvullend pakket “Vip Pakket”.
DSW (DSW, Stad Holland en InTwente)
Bij zorgverzekeraar DSW is het mogelijk om een vergoeding te krijgen bij de aanschaf van vrije markt hoortoestellen, dit is echter minder gemakkelijk dan bij de andere zorgverzekeraars. Zo kunt u niet zelf kiezen om buiten de zorgcategorieën aan te schaffen. U moet minstens 2 verschillende hoortoestellen binnen de geïndiceerde categorie hebben geprobeerd. Pas als u dan onvoldoende geholpen bent kan er een aanvraag gedaan worden om een vrije markt hoortoestel te proberen. Er zijn dus mogelijkheden, u heeft echter niet zelf de keuze.
Minimale vergoeding: 354,- (indeling in categorie 1)
Maximale vergoeding: 978,- (indeling in categorie 5 met aanvullend pakket AV-Top)
Prima ervaring om door te geven aan anderen
Uitstekend resultaat.
Best te vreden